top of page

Tilbyr vaksine mot flått.

Det finnes en effektiv og trygg vaksine mot skogflåttencefalittvirus (TBE-virus); skogflåttencefalittvaksine (TBE-vaksine). Dette er en av flere vaksiner Salutis HMS tilbyr.


TBE-vaksine er blant de vaksinene som Salutis HMS kan tilby.

Hvem bør vurdere TBE-vaksine?

TBE-vaksine bør vurderes til de som ferdes mye i skog og mark, og som erfaringsmessig ofte blir bitt av flått, spesielt langs kysten i området der det er rapportert tilfeller av skogflåttencefalitt.


Høy smitterisiko

Risikoen for smitte er høyest på Sørlandet og vestkysten av Oslofjorden f.o.m. Flekkefjord t.o.m. gamle Hurum kommune, og i Østkysten av Oslofjorden f.o.m. Vestby til svenskegrensen, samt i tilgrensende geografiske områder. TBE-vaksine kan også tilbys som reisevaksine da forekomsten av skogflåttencefalitt i de fleste europeiske land er høyere enn i Norge.


Større risiko for flåttbare sykdomemr.

Dyreeiere (de som eier hunder og katter) har større risiko for å få flåttbårne sykdommer, og det er eldre og de som har dårligere immunforsvar som kan få mer alvorlig sykdomsgang om de blir smittet.  


Flått har høyest forekomst på Sørlandet og vestkysten av Oslofjorden f.o.m. Flekkefjord t.o.m. gamle Hurum kommune, og i Østkysten av Oslofjorden f.o.m. Vestby til svenskegrensen, samt i tilgrensende geografiske områder.

Godkjent vaksinasjonsregime

TBE-vaksine beskytter godt mot skogsflåttencefalitt når den er gitt etter et godkjent vaksinasjonsregime. Grunnvaksinering består av 3 doser, og man behøver flere booster doser etter grunnvaksinering etter vaksinasjonsregimet for å være beskyttet mot TBE til enhver tid.

For å være godt beskyttet for kommende flåttsesongen bør man starte vaksinering tidlig på året, men med hurtig vaksinasjonsregime kan man oppnå like god beskyttende effekt om man starter vaksinering senere på året.


 

TBE-vaksine er blant de vaksinene som Salutis HMS kan tilby.

Ta kontakt for nærmere informasjon: 

Kilder FHI og Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer.

Comments


bottom of page