Visste du at…
- engasjement har betydning for holdninger til arbeidet, lavere intensjoner om å slutte i jobben, produktivitet og sykefravær?
- høy arbeidsinnsats og jobbtilfredshet ofte henger sammen med høy indre motivasjon, og at engasjement i arbeidet ofte regnes som avgjørende for opplevelsen av indre motivasjon?
- lav jobbtilfredshet er assosiert med mentale og fysiske helseplager, med sterkest sammenheng med mentale helseplager, som utbrenthet, depresjon, angst, lav selvfølelse og generell nedsatt mental helse?
- engasjement kan beskrives som at man «opplever arbeidet som givende og meningsfullt, man er villig til å legge inn en innsats i arbeidet, og man opplever entusiasme, inspirasjon og stolthet knyttet til arbeidet»?
Forskningsstudier viser at jobbressurser i form av høy kontroll (selvbestemmelse), muligheter for faglig utvikling, medbestemmelse, variasjon i arbeidsoppgavene, tilbakemelding og sosial støtte på jobb er positivt relatert til engasjement, og at positive utfordringer i jobben har betydning for engasjement1.
Et systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i en virksomhet skal omfatte både forebyggende og helsefremmende arbeid med arbeidsmiljøet, i henhold til arbeidsmiljøloven. Basert på kartlegginger som gjøres, skal risiko, farer og utviklingsbehov vurderes, og tiltak iverksettes. I tillegg til å redusere eller eliminere risiko, skal arbeidsgiver også arbeide med å fremme arbeidshelse. Arbeidsmiljøutvikling og helsefremmende arbeid handler nettopp om arbeid med å øke jobbtilfredshet og produktivitet, og en vesentlig nøkkel i dette er engasjement og motivasjon.
Salutis HMS kan bistå i arbeidsmiljøutvikling og helsefremmende arbeid gjennom:
- Kartlegging av forebyggende og helsefremmende forhold som ledd i henholdsvis å identifisere og redusere, eller identifisere og forsterke aktuelle faktorer (se også under menypunkt arbeidsmiljøundersøkelse og kartlegging)
- Rådgivning og veiledning i vurdering og implementering av tiltak, både forebyggende og helsefremmende
- Modulbaserte arbeidsmiljøutviklingsprogrammer for grupper eller avdelinger, for arbeid med bevissthet, refleksjon og trening innen kritiske områder, som eksempelvis kommunikasjon, verdier, kultur og medarbeiderskap.
- Modulbaserte teambyggingsprogrammer for team/grupper, for arbeid med å styrke teamferdigheter og teamlæring, gjennom arbeid med verdier, kommunikasjon og personlig mestring. Personprofilverktøy kan brukes som del i arbeidet.
- Organisasjonsutviklingsprosjekter, hvor spesialrådgiver fra Salutis HMS kan bidra i delprosjekter, med å identifisere psykososiale og organisatoriske utviklingsområder som kan fremme produktivitet, og delta i systematisk tiltaksarbeid. Tiltaksarbeidet kan omfatte kompetanseheving hos arbeidstaker- og ledergrupper, generell rådgivning for systemutvikling, eller utviklingsprogrammer og arbeidsseminarer for arbeidsmiljø, team og ledelse.
Kilder
1 ( STAMI/Noa, nettressurs hentet 060117: http://noa.stami.no/arbeidsmiljoindikatorer/psykososialtorganisatorisk)