I nest utgave av HMS Magasinet kommer denne saken på trykk om konflikt og trakassering. Salutis HMS skal lage 5 andre saker i løpet av 2020 for HMS Magasinet.
Verneombud spør
Vi har hatt en varslingssak om mobbing i vår virksomhet. Etter en undersøkelse ble det hevdet av ledelsen at det ikke var mobbing, men en konflikt. Hvordan er det mulig? Hva er forskjellen på konflikt og mobbing og hvem avgjør om det er det ene eller det andre? Jeg trodde at det var den som opplevde dette som måtte få avgjøre om det var det ene aller det andre?
Salutis HMS svarer
Spørsmålet krever egentlig ett langt svar, men skal prøve å gjøre det så kort som mulig og uten juridiske termer.
Mobbing er et folkelig begrep. I Arbeidsmiljøloven (AML) brukes begrepet trakassering. Trakassering er gjentatte negative handlinger over tid, der det er en ubalanse i maktforholdet. Trakassering er ulovlig. Utilbørlig opptreden og oppførsel som går utover andres integritet og verdighet er også ulovlig, men er ikke trakassering. I skolen er det som regel slik at den eleven som føler seg mobbet har definisjonsmakten. Slik er det ikke i arbeidslivet. Dette har med rettsvernet til den enkelte å gjøre. Hvis noen hevder at de blir trakassert i arbeidslivet, så må dette tas på høyeste alvor. Arbeidsgiver må undersøke hva som er fakta i saken. Hva er gjort, hva er sagt, hvor lenge har det pågått og hvordan er maktforholdet.
Mange virksomheter velger å bruke sertifiserte faktaundersøkere til å foreta denne undersøkelsen. Hensikten er uansett å finne ut om det er et lovbrudd. Hvis det ikke er et lovbrudd, så kan ingen straffes/dømmes for det. I praksis så viser det seg ofte i varslingssaker om trakassering, at det er en konflikt. En konflikt er det når noen har fått negative følelser overfor en eller flere andre. En mye brukt definisjon på konflikt er: «En situasjon der en eller flere lar seg irritere, frustrere eller blokkere av en eller flere andre personer». Å ha slike negative følelser for andre er for så vidt ikke ulovlig, men det er økt risiko for at parter i en konflikt kan si og gjøre ting som er i strid med AML kap. 4. for eksempel utilbørlig oppførsel eller trakassering. Ansatte og ledere må ta ansvar for egne handlinger og følelser, selv om følelsene er negative. Jeg mener at mange ikke er flinke nok til å akseptere det som er lovlig oppførsel i arbeidslivet, men begynner å irritere og frustrere seg over andre som er ulik en selv. Samtidig er det mange som dessverre tolererer ulovlig oppførsel. Det som kan være med å forhindre dette er de lokale varslingsreglene som alle virksomheter med 5 ansatte eller fler skal ha. Jeg vil minne lesere på at varslingsreglene er endret fra 1. januar i år. Se AML § 2A-3. Noe av det man skal merke seg er at med den nye lovbestemmelsen så plikter arbeidsgiver å følge opp et varsel om kritikkverdige forhold, det betyr at varselet innen rimelig tid blir tilstrekkelig undersøkt.
Trond Grønvold
Daglig leder i Salutis HMS