Ledelsen må sørge for nødvendig opplæring og informasjon til ansatte og brukere. Alle bør utøve godt smittevern og det betyr at de tre hovedprinsippene for smittevern som beskrevet nedenfor, må overholdes både på og utenfor arbeidsplassen. Et godt samarbeid mellom ledelsen, ansatte, brukere eller andre som er knyttet til tjenesten må opprettholdes.
Det gjøres mange tiltak i alle deler av samfunnet som til sammen begrenser smittespredningen. Det er viktig å bruke tiltak som er tilpasset ulike situasjoner på arbeidsplassen.
De tre grunnpilarene for å bremse smittespredning er:
- Syke personer skal ikke være fysisk til stede
- God hygiene
- Redusert kontakt mellom personer
Det aller viktigste smitteverntiltaket er at syke personer holder seg hjemme. Hostehygiene og avstand er avgjørende for å begrense dråpesmitte, mens håndhygiene, og spesielt unngå å ta seg i ansiktet med urene hender, er viktig for å hindre kontaktsmitte. Økt fysisk avstand mellom mennesker reduserer muligheten for smitte, også før symptomer på sykdom oppstår.
Syke personer skal ikke være fysisk tilstede på arbeidsplassen
Det vil være personer med symptomer som er mest smittsomme (spesielt ved hosting og nysing), og smittsomheten er størst idet symptomene oppstår. Symptomer på covid-19 kan være milde og vanskelige å skille fra andre luftveisinfeksjoner. På bakgrunn av dette, er det viktig at personer med selv milde luftveissymptomer ikke møter fysisk på jobb eller i andre sammenhenger der de møter andre.
God hygiene
Håndhygiene
God hånd- og hostehygiene reduserer smitte ved alle luftveisinfeksjoner, også smitte med covid-19. Disse tiltakene reduserer smitte via gjenstander og hender samt smitte ved hoste. Hygienetiltak skal utføres hyppig av alle, uavhengig av kunnskap om egen og andres smittestatus.
Håndvask med lunkent vann og flytende såpe er en effektiv måte å forebygge smitte. Skitt, bakterier og virus løsner fra huden under vask og skylles bort med vannet.
Det er derfor viktig at det er mulighet for håndvask på arbeidsplassen slik at de ansatte kan vaske hender hyppig og grundig. Håndvask bør utføres som et minimum ved ankomst, mellom ulike oppgaver (for eksempel hvis man forflytter seg eller skifter utstyr), etter toalettbesøk, og før og etter kjøkkenarbeid og spising. Hånddesinfeksjon plasseres på steder der det ikke er håndvaskmuligheter (for eksempel i garderober, ved inngangspartier og ved kantiner).
Rengjøring
Det nye koronaviruset (SARS-CoV-2) fjernes enkelt ved manuell rengjøring med vann og
vanlige rengjøringsmidler. Gå gjennom rutiner og lokale renholdsplaner på arbeidsplassen. Lag tilpasninger ut ifra organisering, ansvar og ressursbehov. Utsatte områder (se nedenfor) skal ha forsterket renhold. Det er ikke nødvendig å bruke ekstra beskyttelsesutstyr. Vask hender etter at rengjøring er utført, også hvis man har brukt hansker under rengjøringen.
Det er ikke nødvendig å bruke desinfeksjon rutinemessig. Hvis desinfeksjon likevel brukes, må synlig skitt først tørkes bort med klut eller tørkepapir, ellers virker ikke desinfeksjonsmiddelet. Aktuelle desinfeksjonsmidler er alkoholbasert desinfeksjon og klorin.
Forsterket renhold på utsatte områder:
- Toaletter og vaskeservanter må rengjøres minimum daglig ved daglig bruk. Tørk over flater som toalettsete og kran på servanten regelmessig, avhengig av hvor hyppig det er i bruk.
- Engangs papirhåndklær og såpe skal være tilgjengelig, og man må sørge for at søppel tømmes regelmessig.
- Være ekstra oppmerksomme på renhold på kjøkken/spiserom
- Spisebord i kantine/ kjøkken vaskes med vann og såpe etter bruk (kantiner kan driftes etter vanlige rutiner for kjøkkenhygiene).
- Dørhåndtak, trappegelendre, stoler, andre bordflater og andre gjenstander som ofte berøres rengjøres hyppig, minimum daglig ved daglig bruk.
- Ev. utstyr som brukes av flere i tjenesten (f.eks. nettbrett, berøringsskjermer, tastatur, leker osv.) rengjøres etter bruk.
Redusert kontakt mellom personer
Kontaktreduserende tiltak for å hindre smittespredning er viktig i alle situasjoner og må opprettholdes i alle ledd i møter mellom ansatte, og eventuelle brukere/kunder. Erfaringsmessig er det lettest å glemme disse tiltakene i mer uformelle situasjoner, som i pauser, transport til og fra etc.
Kontaktreduserende tiltak må tilpasses den enkelte tjeneste. Hovedregelen er at det skal være minst 1 meter mellom personer, dette gjelder både mellom ansatte og mellom ansatt og evt. bruker/kunde. Råd om avstand mellom personer må også overholdes i kantiner og spiserom. Hvis det er vanskelig å overholde avstandskravet, bør det vurderes å fordele de ansatte på flere pauser. Det anbefales å bruke videokonferanser i stedet for fysiske møter med kolleger der det er mulig, samt å begrense bruk av offentlig transport der det er mulig. I tillegg kan det være aktuelt å vurdere ulik oppmøtetid, hvis det er mulig og hensiktsmessig, slik at ansatte, brukere og andre er tilstede til ulike tider og dermed kan unngå å være mange samlet og unngå rushtid på offentlig transport.